{ "title": "Belde Kas Sıkışması", "image": "https://www.sikisma.gen.tr/images/belde-kas-sikismasi.jpg", "date": "19.01.2024 01:43:40", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Belde kas sıkışması, bel bölgesi vücutta en fazla zorlanan alanlar arasındadır. Bel kaslarının vücut ağırlığını desteklemesiyle vücudumuz rahat bir nefes alabilir. Ancak bazen uzun süre kaslara iş düştüğünde, kas zorlanmasıyla karşı karşıya kalınabilir. Uzun süre ayakta kalınması, uzun süre aynı pozisyonda oturulması gibi durumlarda belde kas sıkışması sorunu tetiklenebilir. Böyle bir sorun kişinin zor bir süreç yaşamasına neden olur.

Belde kas sıkışması neden olur?
Belde kas sıkışması belirtileri nelerdir?

Ağrı: Belde kas sıkışması derecesine göre kişide farklı seviyelerde ağrı ortaya çıkabilir. Bel bölgesinde etkili olan ağrı sızlama, zonklama şeklinde hissedilebilir. Ancak ağrının karakteristik özelliği devamlı olması ve hareketle birlikte şiddetlenmesidir.

Şişlik: Kas sıkışmasında kan bölgeye daha fazla hücum eder. Bu durum bölgede şişliğe neden olur. Özellikle kas sıkışmasında yırtılma gibi etkiler varsa, şişlik etkisi daha belirgindir.

Spazm: Belde kas sıkışması olduğunda, bölgede kas kasılmasının etkisiyle spazm ortaya çıkar.

Sertlik: Bölgedeki sertlik oldukça belirgindir. Bu aslında vücudun korunma mekanizması gibi ortaya çıkar. Vücutta hareketi kısıtlama amacıyla etkilenen kas ve çevresindeki sinirlerde sertleşme etkisi olur.

Morarma: Kas sıkışması sorununda kasta yırtık ortaya çıkarsa, bölgede morarma etkisi görülebilir. Yırtılmanın etkisiyle kan cilt altında birikir ve morarmaya neden olur. Ancak belde kas sıkışması her zaman bu belirtiye neden olmaz.

Belde kas sıkışması tedavisi nasıl yapılır?

Hareketlerin kısıtlanması: Belde kas sıkışması sorunu yaşandığında, ilk 48 saat hareketlere dikkat edilmeli ve mümkünse yatak istirahati yapılmalıdır. Mümkün olduğu kadar hareketler kısıtlanmalıdır. Bu önlem ağrının azaltılmasını, bölgedeki kızarıklık ve şişliğin giderilmesini sağlar. Aktiviteler ağrıyı tetiklemeyecek derecede yapılmalıdır. Rutin hareketler ilk 48 saat sonrasına ertelenmeli, dinlenmeye önem verilmelidir.

Rahat edilecek pozisyonlarda olmak: Belde kas sıkışması sorunu bulunan kişilerin yüz üstü yatması sorunun artmasına, ağrının daha etkili olmasına neden olabilir. Bu durumda bacakların altına yastık gibi bir yükseklik koyarak yana doğru dönmek ya da bacakları bir sandalyeye 90 derece açı yaparak koyarak uzanmak rahatlatıcı etki yapacaktır.

Soğuk ve sıcak kompres: Kas sıkışması sonrasında ilk 2-4 gün bölgeye soğuk uygulama yapılması özellikle şişliğin azalmasına yol açar. Buz torbası kas sıkışması olan bölgede 10-15 dakika boyunca tutulabilir. Bunu 3-4 saatte bir tekrar edebilirsiniz. Soğuk uygulamanın ardından kan dolaşımının artması içinde sıcak uygulama yapılmalıdır. Bunu sıcak su şişesiyle kolayca yapabilirsiniz. Bir havluyu ısıtarak belinize koyabilirsiniz. Ancak diyabet hastalarına bunu tavsiye etmeyiz. Fazla hissetmedikleri için ciltte yanma riski ortaya çıkabilir.

Ağrı kesici kullanımı: Ağrı kesici ilaçlar bölgede ağrının azaltılmasına yardımcı olur. İlaçlar bölgedeki spazmı ve gerilimi azaltacak etkilerde yapacaktır. Bu ilaçlar doktorun önerdiği türde ve dozlarda olmalıdır. Özellikle kas gevşetici etkisi de olanlar belde kas sıkışmasına iyi gelir.

Merhem, krem kullanımı: İçeriğinde kamfor, mentol, okaliptus bulunan merhemler ağrı ve kızarıklık tedavisinde oldukça faydalı olur. Bu ilaçlar doktorun önerdiği dozda kullanılmalıdır.

Belde kas sıkışması sonrasında iyileşme açısından yukarıdaki uygulamaların yapılması oldukça faydalı olur. Tekrar etkin hale gelme aşamasında da dinlenme sürecinde ortaya çıkan kas zayıflamasının etkisiyle sorun yaşamamak için 4-5 hafta kadar ağır aktivitelerden kaçınılmalıdır. Belde kalıcı sakatlıkların oluşmaması için, ağır kaldırma, egzersiz yapma gibi etkinliklerde dikkatli olunmalıdır. Bel bölgesi otururken, ayaktayken mutlaka desteklenmelidir. Gerekirse sırt ve bel desteği kullanılmalı, ayakkabı seçiminde dikkatli olunmalıdır.
" } ] }