{ "title": "Belde Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sikisma.gen.tr/images/belde-sinir-sikismasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 17:52:18", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Belde Sinir sıkışması: Bel ağrısı disk yaralanmaları, kas gerginliği ve sinir sıkışmasından dolayı ile meydana gelebilir. Farklı sebeplerden meydana gelen bel ağrılarında farklı tedaviler uygulanması gerektiği için, mutlaka bir doktora görünmek ve sebebinin öğrenilerek tedavisi yapılmalıdır. Belde meydana gelen sinir sıkışması yanlış tedavi edilirse komplikasyonlara ve ağrılara neden olur.

Belde sinir sıkışması genellikle yerinden hareket eden ve yuvasından çıkarak etrafında bulunan sinirlere baskı yapan disklerden dolayı oluşur. Artrit gibi sorunlarda sinir sıkışmasına neden olabilmektedir. Belde sinir sıkışması geçici ise yanlış pozisyonda bir hareketten ve beli zorlamaktan oluşmaktadır. Yetişkin kişilerin %80 hayatlarının bir dönemlerinde mutlaka bel ağrısı çekmişlerdir. Belde sinir sıkışmasının diğer bir adı da bel fıtığıdır. Belde sinir sıkışması her yaşta insanı etkileyeceği gibi, 30 ve 60 yaşlarındaki insanlarda daha çok etkilemektedir.

Belde sinir sıkışmasının sebepleri nelerdir?

Sigara alışkanlığı: Sigara içen insanlarda disk bozulmasını artırmakta ve daha kolay sinir sıkışması olabilir.

Obezite: Aşırı kilolu kişilerde belde sinir sıkışmasının ana nedenlerinden biri obezitedir. Vücut ağırlığını taşıyan omurgaya binen yükten dolayı kaynaklanır.

Kişilerin mesleklerinden kaynaklanması: Öne doğru eğilerek yapılan hareketler, sürekli oturmayı ya da ayakta kalmayı gerektiren meslekler.

Yanlış yapılan hareketler: Ağır yük kaldırmak, eşyaları çekmek itmek gibi hareketler, yerden eğilerek bir şeyler almak (Bacakları kırarak alınmalı belden bükülerek değil) veya yüksek bir yere bir şeyler koymak (Mutlaka sandalyeden yardım almak gerekir)
Hareketsizlik: Hareket olmadan hayat sürme, düzenli bir şekilde egzersizler ve yürüyüşler yapılmamasından dolayı kaslar güçlü olmaz.

Belde sinir sıkışması belirtileri nelerdir?
Belde sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?

Belde sinir sıkışması nedenine göre tedavisi değişmektedir. Hastaların şikâyetlerini tam olarak bildirdikleri durumlarda doktor belde sinir sıkışmasının teşhisini tam olarak koyduktan sonra ağrının şiddetine göre ilk önce dinlenme uygulamaktadır. Hastanın hareketlerine dikkat ederek ağrıların ne kadar derece azaldığına bakılır, eğer ki ağrılar geçmiyor ise ilaç tedavisine başlanır ve gerekli görülürse cerrahi operasyon uygulanır. İlaç tedavisinde ağrı kesici ve kas gevşeticiler öncelik durumunda kullanılmaktadır. Ağız yoluyla alınan ilaçların faydası olmadığı takdirde steroid enjeksiyonlar uygulanmaktadır. Ters hareketlerden dolayı meydana gelen belde sinir sıkışması zaman içinde geçmektedir. Ağrıların başladığı ilk zamanlardan itibaren doktora gidilmesi sinir sıkışmasının önlenmesi ve ilerlemesi açısından çok önemlidir.
" } ] }