{ "title": "Boyunda Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sikisma.gen.tr/images/boyunda-sinir-sikismasi.jpg", "date": "20.01.2024 15:26:40", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Boyunda Sinir Sıkışması, Boyunda sinir sıkışması kişiyi aşırı rahatsız edecek şekilde ağrı yapar. Bu durum kas incinmelerin de ortaya çıkar dikkat edildiği taktirde birkaç gün içinde geçebilir. Aksı taktirde sinir sıkışması birkaç gün içinde geçmediyse mutlaka bir doktora baş vurulmalıdır. Aksi taktirde uzun süren sinir sıkışması omurgayla alakalı daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Boyundaki sinir sıkışmasının en önemli belirtisi boyundaki ağrıdır. Biraz daha ilerlemiş boyundaki sinir sıkışması başın arkasındaki ani ağrılar, omuzlarda, kollarda ve daha sonra da ellerde ağrılar ve uyuşmalar başlar. Boyundaki sinir sıkışması zamanla hastalarda halsizliğe, ağrıya ve boyunda şişmeye neden olur. Eklemlerde kas spazmı meydana gelebilir. Aniden başlayan düzensiz ağrılar ve kaslarda kuvvetsizlik meydana gelir. Boyunda sinir sıkışmasının nedenlerinde bazıları şu şekildedir. Sabit şekilde aynı pozisyonda oturma, ani ve ters hareket, boyun bölgesinde ağır yük taşımak ve buna benzer birçok nedenleri vardır. Boynumuz sadece başımız ve kafatasımız desteklemez vücudumuzdaki hareketleri de destekler yastıkta aynı pozisyon da yatmak tekrarlanan zorlamalarda boyun da sinir sıkışmasına neden olur. Boyun kireçlenmesi de vücutta aynı acıya neden olur. Boyun kireçlenmesi omuzlardaki kemiklerin zamanla zarar görmesi kemiklerin yıpranma ve aşınma sonucu vücuttaki eklemlerin osteoartrit hastalığıyla aynı sonucu yaşatır ve acı çekmesine neden olur. Bu hastalık eklemlerdeki kıkırdakların zarar görmesine neden olur ve boyun omurundaki sinir köklerinin zarar görmesine neden olabilir. Bel fıtığında diskin fıtığı saransinrlerin üzerine baskı yapması yonucu otaya çıkan ağrı, uyuşukluk, bacaklarda ağrı ve kasılmalara sebep olur. Dejeneratif disk hastalığı, kemik çıkıntısı, fecata ve spinal stenoz hastalığı da boyunda sinir sıkışmasına neden olur. Ani hareket etiğiniz taktirde omurganızda incinme meydana gelebilir. Yapılan ters ve ani hareketler boyun omuruna zarar verecektir. Buda boynunuzda sinir sıkışmasına neden olacaktır.

Boyunda Sinir Sıkışması Başlıca Belirtileri ve Nedenleri: Öncelikle boyunda sinir sıkışmasının en yaygın ve kendini gösteren belirtisi aşırı ağrılardır. Daha önce bu hastalığı geçirmiş kişilerde çok sık görülen belirtiler arasında; kollarda, omuzlarda ve düşük ihtimal ellerde uyuşma-yanma gibi rahatsızlıklar ve kas spazmları gibi belirtiler vardır. Bunun yanında serviko brakiyal sendromu denilen bir rahatsızlık da görülmektedir. Bu rahatsızlık hastalarda çoğunlukla halsizliğe, ağrıya ve boyunun bazı bölgelerinde şişliklere neden olmaktadır. Ayrıca bu hastalığa yakalanmış hastalarda görülen bir diğer belirti de baş tarafının arka bölümünde gerçekleşen şiddetli baş ağrılarıdır. Bütün bu belirtilerin yanında boyunda sinir sıkışması hastalığı geçiren hastalarda kaslarda gitgide kuvvetsizlik ve birdenbire başlayan düzensiz ağrılar boy göstermektedir. Boyunda sinir sıkışmasının asıl nedeni sinir sıkışmasıdır. Boyunda ortaya çıkan sinir sıkışması boyuna fazladan bir yük koyulduğu ve kuvvetli bir basınç uygulandığı zaman oluşmaktadır. Ayrıca boyun kireçlenmesi de boyunda sinir sıkışmasına neden olabilmektedir. Servikal spondiloz olarak da adlandırılan boyun kireçlenmesi, boyun omurundaki kemiklerin giderek zarar görmeye başladığı bir durumdur. Ayrıca bel fıtığı, omurga incinmesi, kemik çıkıntıları, spinal stenoz, dejeneratif disk hastalığı ve façeta hastalığı gibi durumlarda boyunda sinir sıkışmasına neden olan etmenlerdendir.

Boyunda Sinir Sıkışması Tedavisi: Öncelikle boyunda sinir sıkışması görüldüğü takdirde bir Uzman hekime danışılmalıdır. Hekimin vereceği kremler ya da ağrı kesici haplar söylenip önerildiği gibi günü gününe zamanında kullanılmalıdır. Bunun yanında doktora gidilmeden evde kendi kendinize sinir sıkışmasını geçirmek için yapacağınız bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden en sık bilinen ve en önce yapılacak olanı boynu dinlendirmedir. Zaten sinir sıkışmalarının çoğu, sinir sıkışması bulunan bölgenin dinlendirilmesi ile geçmektedir. Ayrıca boyna sıcak ve soğuk uygulama yapılması kaslarda ortaya çıkan kasılmaların geçmesine, acıların azalmasına ve bazen sinir sıkışması yüzünden ortaya çıkmış iltihabın çekilmesine neden olmaktadır. Tüm bunların yanında boyuna yapılan doğru masaj ve doğru yapılan boyun egzersizleri de sinir sıkışmasının geçmesine yardımcı olmaktadır. Yeme alışkanlığını değiştirmek de sinir sıkışmasının geçmesine yardımcı olabilmektedir.
" } ] }