{ "title": "Ellerde Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sikisma.gen.tr/images/ellerde-sinir-sikismasi.jpg", "date": "19.01.2024 19:13:46", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Ellerde sinir sıkışması, daha çok masa başı iş yapanlarda, uzun süre elde çamaşır ya da bulaşık yıkayan kişilerde görülen bir rahatsızlıktır. Bunların dışında hormonlar, ilerleyen yaş, tiroit, diyabet ve romatizmal hastalıklar ve genetik olarak görülmektedir. Karpal tünel sendromu olarak da adlandırılmaktadır. El bileğinde ağrı, uyuşma, hareketsizlik gibi semptomların meydana gelmesine neden olmakla beraber bayanlarda daha sık olarak görülmektedir. Karpal tünel dediğimiz yer el bileğinde median sinirin geçtiği tünele denmektedir. Tünelin zemininde ve yanlarında karpal kemikler bulunmaktadır ve dar bir yapıya sahiptir. Medial sinir, bu bağ altında sıkışarak karpal tünel sendromunu yani ellerde sinir sıkışmasını meydana getirmektedir. Median sinir ellerimizde başparmak, işaret parmağı ve orta parmağın his ve hareketinden sorumludur. Parmaklara hareket yeteneğini kazandıran median sinirle beraber tendonlarda bulunmaktadır. Ten donlar ve transvers karpal ligamentin kalınlaşarak median sinire baskı yapması sonucu sıkışma oluşmaktadır.

Ellerde sinir sıkışması belirtileri nelerdir?

Kişi el bileğini hareket ettirirken uyuşukluk, karıncalanma ve şiddetli ağrı, orta, işaret ve başparmakta elektriklenme, omuza ve dirseğe yayılan ağrı oluşmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz etkenler ve bu belirtilerden bir ya da birkaçı ellerinizde varsa Uzman bir doktora görünmelisiniz. Semptomlar genellikle yavaş yavaş başlamaktadır. Herhangi bir zamanda ortaya çıkabilen ellerde sinir sıkışması özellikle vücut dinlenmeye çekildiğinde yani geceleri daha çok gerçekleşmektedir. Gündüz ise ellerimizi en çok kullandığımız anlarda telefonla konuşurken, araç kullanırken, kitap okurken ortaya çıkmaktadır. Bu faaliyetleri gerçekleştirirken şiddetli ağrı meydana geliyorsa eli sallayıp rahatlama hissi oluşturmaktadır. İlerleyen durumlarda düğme ilikleme, tırnak kesme, çay bardağı tutma vb. Faaliyetlerde kısıtlama oluşmaya başlar. Tedavisi olunmaz ise el kaslarında zayıflama görülebilmektedir.

Ellerde sinir sıkışması tanısı nasıl konulur?

Hastaların tedavi başlangıcında verdiği bilgiler tedavinin seyrini belirlemektedir. Tanı koyabilmek için el kaslarında zayıflık tespiti, kavrama kuvveti tespiti, eldeki uyuşma ve karıncalanmayı anlamak için belli pozisyonlarda tutma, parmak duyularını ve hislerini gözler kapalı olarak incelemek, el bileğinde median sinir trasesine bastırarak şikâyet olan bölgeyi tam olarak yakalayan proke edici testler uygulanarak elde sinir sıkışması tespit edilebilmektedir. Sinir iletimini değerlendirmek için EMG testi yapılmaktadır. Emg testi sonucunda sıkışmanın şiddeti ortaya çıkacaktır.

Ellerde sinir sıkışması tedavisi nasıl yapılır?

Sinir sıkışması rahatsızlığını engellemek için yapılan fizik tedavi yöntemleri ya da günlük duruşları azaltmaya rağmen şikâyetler ve sızlanmalar devam ediyor ise cerrahi tedavi aşamasına geçilecektir. Çünkü ellerde sinirde sıkışması durumu engellenmezse dönüşü olmayan hasarların meydana gelebilmektedir. Operasyon hasta ayaktayken ve lokal anestezi uygulanarak yapılır. Operasyonda transvers karpal ligament vertikal olarak kesilir ve median sinir gevşetilerek sinir hücrelerinin rahatlatılması sağlanır. Operasyon uygulanan el ve/veya eller birkaç gün kalp seviyesinin üzerinde tutularak şişmesi önlenir. İlk birkaç gün ağrı, şişlik ve sertlik olması normaldir. Ortalama 3 hafta kadar bileğin dinlenmesi gerekir. Birkaç hafta sonrasına kadar el basit işleri görebilecek duruma gelebilmektedir. Cerrahi operasyon uygulandıktan 6 ay sonrasında bile uyuşma ve karıncalanma meydana gelmesi normaldir. Elle yapılacak işlerin yoğunluğu doktorunuza belirtmelisiniz. Gerekli gördüğü takdirde bu faaliyetlere devam etmelisiniz. Aksi takdirde iyileşme süreci yavaşlayacaktır. Geçmiş olsun.
" } ] }