{ "title": "Hamilelikte Gaz Sıkışması", "image": "https://www.sikisma.gen.tr/images/hamilelikte-gaz-sikismasi.jpg", "date": "20.01.2024 17:28:42", "author": "ıbrahim yüceol", "article": [ { "article": "
Hamilelikte gaz sıkışması, birçok hamile anne adaylarını yakından ilgilendiren sorunlardan biridir. Hamilelikte gaz sıkışması olayı gaza bağlı annelere şişkinlik verir. Gazı çıkarmada zorlanma ya da gaz sıkışması diye bilinen bu durum oldukça zordur. Gaz nedeniyle oluşan bu durum hamilelik döneminde hormonların değişmesine bağlı olarak, sindirim sisteminde oluşan değişmelerdir. Bu değişmelerin başında sindirim sisteminde oluşan düz kasların gevşemesidir. Hamileliğin özellikle son aylarında gaz sıkışmasına çok fazla rastlanır. Rahim büyümesiyle bağırsakların sıkışması, midenin baskı altında olması hamilelikte gaz sıkışması yaşamasına sebep olur. Midede oluşan gazın büyük bir bölümü ağızdan alınan havanın yutulması ile olur. Bu gazın büyük bir bölümü geğirme durumuyla sağlanır ve dışarı atılır. Bu durum da anneyi oldukça rahatlatır.

Geğirme yoluyla çıkarılan gaz anneye yetmediğinden oldukça sancı verir ve rahatsız eder. Gazın kalan bölümü bağırsaklara geçer. Gazın kalan kısmı beslenme sırasında bağırsak bakterilerinin besinleri parçalamasıyla oluşur. Hamilelik süresinde norma döneme göre daha çok gaz sancısı olur. Çünkü hamilelikte sindirim sürecini yavaşlata progesteron hormonu şişkinlik ve gaz sıkışmasına sebep olur. Bebeğin anne karnında büyümesi de mideye baskı yaparak hamilelikte gaz sıkışmasına sebep olur.

Hamilelikte gaz sıkışmasına dikkat etmek için beslenme alışkanlığının düzenli olması son derece önemli bir etkendir. Yemek seçimleri yaparken gazlı besinler tüketilmemesine özen gösterip, sindirim sistemine ağır gelmeyen gıdalar yenmesi anne adaylarına oldukça yardımcı olacaktır. Hamilelikte gaz sancısı, doğum sancısına benzer. Oldukça ağrılı ve acı çekici durumdur. Gaz sancısının aralıklarını takip etmekte fayda vardır. Hamilelikte gaz sıkışması erken doğuma neden olabilir. Bu durumda yapılması gereken sancının kaç saniye veya dakika sürdüğüdür. Sancı çok sık ve uzun süreli oluyorsa doktora bildirmesi gerekir. Hamilelikte gaz sıkışması için birçok ilaç vardır. İlaç kullanmak yerine doğal yöntemlerle ve besinlere dikkat edilerek bu durumun sağlanması bebek için daha sağlıklıdır.

Hamilelikte gaz sıkışmasını azaltmak için, yemek sırasında suyun fazla tüketilmemesi gerekir. Su içme daha çok yemekten önce veya sonra olmalıdır. Karbonat içeriği yüksek olan içeceklerden uzak durmak gerekir. Yemek sırasında besinleri hemen yutmamak gerekir. Besinleri iyi bir şekilde çiğneyip sindirim sistemine ve midemize yardımcı olmalıyız. Alkol ve sigaradan uzak durmalı, bol bol yürüyüş yapılmalıdır. Gaz yapan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Hamilelikte gaz sıkışması yapan besinler arasında, kuru fasulye, bezelye, nohut, turp, lahana, turşu, portakal, baklagillerin tümü, soğan, süt, turp, karnabahar, karpuz, kavun gibi yiyecekler gaz yapıcıdır. Hamile olan anne adaylarının bu besinlerden mümkün oldukça uzak durması gerekir. Hamilelikte gaz sıkışması ilk aylardan başladığından anne adaylarının ilk aylardan beslenmesine dikkat etmesi oldukça rahatlık sağlayacaktır. Anne adayları azar azar sık sık yemek yemeli, düzenli beslenmelidir.
" } ] }