{ "title": "Hamilelikte Kalp Sıkışması", "image": "https://www.sikisma.gen.tr/images/hamilelikte-gaz-sikismasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 23:08:11", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Hamilelikte kalp çarpıntısı, anne adaylarının çoğunda 9 aylık macerası boyunca yaşanılan durumlardan biridir. Anne adayı karnı belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra daha ağır hareket etmeye daha çabuk yorulmaya başlar. Eğilip doğrulduğu zaman nefes nefese kalabilir.

Peki hamilelikte kalp çarpıntısı neden olur?

Hamilelik sürecinde anne adayı üzerinde büyük bir stres olmaktadır. Bu stres sonucunda ara ara kan basıncı yükselir ve kalpte çarpıntı yaşanabilir. Anne adayında meydana gelen hormon değişikliği de kalpte çarpıntı yapabilmektedir. Özellikle progesteron hormonu hamile kadınlarda fazlalaşmaya başlar. Bu hormon yüzünden duygusal ve fiziksel değişimler meydana gelir. Etkilerinden diğeri de kalp atış hızını ve gücünü fazlalaştırır. Böylece vücuttaki bütün kan fetüs dahil olmak üzere vücut döngüsünü tamamlar. Yükselen kalp atış hızı, hatalı atışların da artmasına neden olur. Bu da çarpıntı meydana getirir. Ancak çok sık tekrarlayan çarpıntılar bir kalp hastalığına işaret edebilir. Kontrol edilmesi gerekebilir. Vücutta meydana gelen bedensel ve psikoloji değişimlerin yanı sıra aşırı çay ve kahve tüketimi de çarpıntıya neden olmaktadır. Gebelik sürecinin son evreleri sıcak havalara denk gelmişse bu da anneyi sıkacak ve kalp çarpıntısına neden olabilecektir. Anne adayları merdiven çıkarken ya da hafif şeyleri dahi kaldırırken bile çok yorulabilirler ve nefes alamadıklarını hissederler. Kısa süreli bu nefes darlığı rahmin büyümesi ile karın boşluğunu yukarı doğru itmesinden kaynaklanır. Buda basınç yaparak çarpıntıya neden olur. Geçici bir durumdur. Anne adayı sırt üstü uzanmalı ve dinlenmelidir. Çarpıntı ve nefes alma normale dönene kadar böyle kalmalıdır.

Hamilelikte kalp çarpıntısı bir diğer sebebi de kansızlıktır. Kansızlık olan gebelerde kalp çarpıntısı olabilmektedir. Önlemek için kan yapıcı gıdalar ya da ilaçlar alınabilir. Hamilelikte kullanılan bazı ilaçlarda çarpıntıya neden olmaktadır. Hamilelikte kalp çarpıntısı doktorlar tarafından genellikle normal karşılanmaktadır. Ancak kalp çarpıntı esnasında bayılacak gibi olma, bilinç kaybı, nefes darlığı ya da aşırı terleme ile oluşursa acilen doktorunuza başvurun. Gebelikten önce sigara kullanmışsanız kalp damar sorunları başlamış olabilir. Gebelikten önce kalp hastalığı olan anne adayları bunu doktorla görüşmelidirler. Bu durum bebek ve anne için risk oluşturabilir. Çay, kahve tüketimi, uyarıcı etkisi olan bitki çayları ve ilaçlar almayı durdurduğunuzda çarpıntı miktarı azalacaktır. Ayrıca stres yapmadan bu süreci geçirmeye çalışmanız faydalı olacaktır. Çarpıntı başka bir neden yoksa doğumdan sonra sona erecektir.
" } ] }