{ "title": "Omuzda Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sikisma.gen.tr/images/omuzda-sinir-sikismasi.jpg", "date": "19.01.2024 08:54:40", "author": "belkıs soysal", "article": [ { "article": "
Omuzda Sinir Sıkışması, Omuzda sinir sıkışması çok sık karşılaşılan ve günlük hayatı olumsuz etkileyen hastalıklardan biridir. Omuz, birçok kas kombinasyonu tendonlardan oluşan bir yapıdır. Hastalık sinirlerin etrafındaki doku üzerine çok fazla baskı uygulanması sonucu kaslar ve bağ dokudaki incinmeler ile kendini gösterir. Çoğunlukla omuzdaki baskı hali kaldırıldığı zaman omuzda sinir sıkışması kronik bir hal almaz, kendiliğinden iyileşir.

Omuzda Sinir Sıkışması Neden Olur?

Obezite: Aşırı kilo sonucu omuzlar aşırı baskı altında kalır ve vücudun sağlıklı dik duruş şekli bozulur. Bu durumda oluşan baskı sonucu kas ve sinirlerin daralması ile omuzda sinir sıkışması kendini gösterir.

Yanlış Duruş ve Oturma Pozisyonu: Boyunu aşağıda tutma, günlük hayatta sabit bir şekilde gerçekleştirilen uğraşlar, örneğin televizyon izleme, bilgisayar kullanma gibi aktivitelerde uzun süre yanlış pozisyonda kalınması sonucu, sırtta, boyunda ve omuzlarda baskı durumu oluşur. Bu baskı omuzda sinir sıkılmasını tetikler.

Bilinçsiz Yapılan Spor ve Egzersizler: Doğru ısınma hareketleri, kültür fizik, açma ve germe hareketleri yapılmadan başlanan özellikle vücut geliştirme gibi ağırlık kaldırma esasına dayalı sporlarda sakatlanma yaşanması kaçınılmazdır. Bu sakatlanmaların bir kısmı çalıştırılan kas grubuna göre omuzda görülebilir. Omuzdaki kas ve tendonları hazırlamadan yapılan bu faaliyetler omuzda sinir sıkışmasına sebep olur.

Normalden Büyük Göğüsler: Büyük göğüs yapısına sahip bayanların, göğüs kısmının ağırlığı, özellikle ayakta duruş ve oturuş anlarında doğal olarak omuzlarda uzun süreli baskı oluşturur. Bu doğal baskı omuz yapısını ön ve aşağı konumda çeker ve omuzda sinir sıkışması oluşur.

Karpal Tünel Sendromu: Boyundan çıkıp bileklere kadar uzanan sinirler elde birçok kasın uyarılmasını üstlenir. El bileğinin baskıya uğraması sonucu bu sendrom görülür. Eldeki tendonların kalınlaşmasına ve sinir üzerinde baskı oluşmasına sebep olur. Bilekte oluşan bu hastalık ve bu hastalığı tetikleyen yaşam koşulları omurda sinir sıkışmasını tetikler.

Omuzda Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?
Omuz Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktor, omuz sıkışması şikâyeti ile gelen hastanın, günlük aktivitelerini ve fiziksel yaşam tarzını inceler ve tedaviyi bu bilgilere göre başlatır.

Egzersiz: Omuzda sinir sıkışmasına sebep olan kas ve kas grubunu çalıştırarak, hareket sonucu sinirlerdeki baskıyı azaltmaya, sinirleri rahatlatmaya yönelik hareketlerden oluşan bir tedavidir. Omuz silkme, çene uzatma, bank hareketi gibi hareketler bu egzersizlerin bazılarıdır.

İlaç Tedavisi: Omuzda sıkışan sinirlerin etrafındaki şişkinliğin indirilmesi amacıyla iltihap sökücü ve kasları gevşeterek baskıyı azaltmaya yönelik kas gevşetici ilaçlarla yapılan tedavidir.

Cerrahi Tedavi: Omuz sinir sıkışması uzun süre geçmez ve diğer tedavi yöntemlerine olumlu cevap vermezse, omuza cerrahi müdahale yapılır.
" } ] }