{ "title": "Siyatik Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sikisma.gen.tr/images/siyatik-sinir-sikismasi.jpg", "date": "21.01.2024 13:28:02", "author": "Eren güngör", "article": [ { "article": "
Siyatik sinir sıkışması, sinirde görülen bir hastalık türüdür. Bacakta şiddetli ağrılarla kendini belli eder. Siyatik siniri, sağrı - kuyruk sokumu sinir ağından çıktıktan sonra uyluk, kalça ve bacaktan geçer ve ayakta sonlanır. Görevi, bacak ve ayak hareketlerini düzenlemektir. Siyatik sinir sıkışmasının sebebi, bel kemiğindeki omurlar arasında bulunan kıkırdak yastıkların çıkıp sağrı kuyruk sokumu sinir ağına basmasıdır. Bu basınç bacakta oldukça şiddetli ağrıların meydana gelmesine neden olur. Tıp dilinde buna dist hernisi (Dist fıtığı) denir. Tedavi bu hastalığı ortadan kaldırmakla mümkün olur. Kuşak tarzında tespit vasıtaları bir sonuç vermez ise cerrahi müdahaleyle kıkırdak parçası alınır.

Siyatik sinir sıkışmasında en mühim husus ağrıdır. Bu ağrı iki türdür: Biri az şiddetli ve devamlı olan ağrı; bir diğeri ise ara ara gelen ve şiddetli olan ağrı türüdür. Ağrılar siyatik siniri boyunca, kalçadan topuğa kadar uzanır. Siyatik siniri topuğa doğru uzanırken bazı bölümlerine parmakla basılınca ağrılı olduğu görülür. Bu noktalarda sinir üzerine yapılan basınçla uyandırılan ağrının sinir boyunca aşağıya, bazen de yukarıya yayılması karakteristiktir.

Sinirin gerilmesi ya da sıkışması sırasında dayanan belirtiler de hastalığın tanınmasında önemli rol oynar. Hasta sırtüstü yatarken gerilmiş durumda bulunan bacak yavaş yavaş yukarıya kaldırılır ve bu sırada uyluğun arka tarafında bacağa, hatta ayağa kadar yayılan çekici bir ağrı meydana gelmesi, siyatik lehinedir. Bacak ne kadar yukarı kaldırılır ise ağrı da o kadar şiddetlidir. Siyatik sinir köklerinin hasar görmesi durumunda hasta bacağın kaldırılmasıyla sağlam bacakta da ağrı oluşabilir.

Siyatik Sinir Sıkışması Sebepleri Nelerdir?

Siyatik sinir sıkışmasının nedenleri üç grupta incelenebilir. Birinci bölge, bel bölümünde çıkan sinirin basıya uğramasına bağlıdır. Bel bölümünde, siyatik sinir basıya uğradığında yayılan ağrıya sebep olur yani bel fıtığı ile aynı duruma yol açar. Siyatik, kalça kaslarındaki sinirin zarar görmesine bağlı olarak meydana gelebilir. Dizin arka tarafında bir travma aldığında, düşme, çarpma meydana geldiğinde siyatik ağrısına yol açar.

Siyatik sinir, ayakaltına kadar uzandığı için herhangi bir yerdeki zedelenme siyatik sinir sıkışmasına neden olur. Enjeksiyon zedelenmesi yoğun olduğunda ilk olarak oradaki ödemi azaltmak amacıyla soğuk tedavi uygulanması gerekir. Diğer nedenlerde ise sıcak uygulama daha faydalıdır. Duruma göre tedavi farklılık gösterir. Özetleyecek olursak:
Siyatik Sinir Sıkışması Nasıl Tedavi Edilir?

Siyatik sinir sıkışması tedavisi, siyatik sinirinin sıkıştığı yere göre değişmektedir. Sıkıntı, bel bölgesindeki patolojiye bağlı ise bu bölgenin rahatlatılması gerekir. Bu durum için ilk aşama ilaç tedavisidir. Batıcı ağrının azalması için üç tedavi tipi uygulanmaktadır. İlk tedavi B12 vitamin tedavisidir. B12 vitamini, sinirleri onarır ve yanıcı, batıcı ağrıyı azaltır. B12'nin etkili olmaması halinde gabapentin ya da ileri aşamalarda pregabalin denilen ilaçlar kullanılmaktadır.

Bu ilaçlar genel olarak 4-6 ay arasında ya da bazen 1 yıla kadar kullanılabilir. Olayın sebebine bağlı olarak, problem bel bölgesindeyse bele fizik tedavi işlemi uygulanır. Sinir germe egzersizleri, kalça bölgesinde patoloji varsa kalçanın çevresindeki kasların gevşetilmesi için yapılan fizik tedavi yöntemleri, ağrı ayak bölümünde yoğunsa bu bölgeye destek vererek sinir baskısını azaltmak için tedaviler uygulanır.
" } ] }