{ "title": "Ulnar Sinir Sıkışması Tedavisi", "image": "https://www.sikisma.gen.tr/images/ulnar-sinir-sikismasi-tedavisi.jpg", "date": "19.01.2024 17:44:37", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Ulnar sinir sıkışması tedavisi, diğer birçok sinir sıkışması rahatsızlığı gibi basit şekilde yapılabilmektedir. Ulnar siniri, koltuk altından gelir ve buradan dirsekteki bir kanal içerisinden kola ve ele uzanır. Dirsekte içinden geçtiği tünele kubital tünel denmektedir. Uzun süre dirseğe baskı uygulandığında ya da dirsek bükülü kaldığında bu bölgede kalınlaşma meydana gelir ve sinir sıkışır. Kolda ve elde ağrı, uyuşma ya da hissizlik meydana gelir. Bu aşamadan sonra tedavi süreci başlamaktadır. Tedavi süreci ya da şekli hastalığın öyküsüne ve neden kaynaklandığına bakılarak belirlenir.

Tedavi

Doktor gerekli muayeneleri yaptıktan sonra eğer sıkışmanın ileri boyutta olmadığını düşünürse, sinir etrafında oluşan şişliği azaltmak için ibuprofen gibi anti-enflamatuvar ilaç tavsiye edebilir. Steroid enjeksiyonları pek tavsiye edilmemektedir. Anti-enflamatuvarsavaşan ilaçlar iltihapla savaşan ve yangı önleyici görevi görmektedir. Hekim, cerrahi müdahale kararı vermeden önce bazı süreçlerin sonuçlarına bakmak isteyebilir. Bunlar;
Eğer bu faaliyetlerden kaçınma sonucunda ağrı ve yakınmalarda azalma olmaz ve kaslarda zayıflama hissedilirse, ulnar sinir sıkışması tedavisi sürecinde cerrahi müdahale gerecektir. Operasyon genellikle dirsek hizasında yapılır fakat sıkışma bilekte oluşmuş ise operasyon bilek hizasında da yapılabilir. Ulnar sinir bazen her iki noktada da sıkışmış olabilmektedir. Bu nedenle operasyon hem dirsek hem bilek seviyesinde yapılır. Dirsek etrafında meydana gelen sıkışmayı ortadan kaldırmak için birçok yöntem kullanılır. Kullanılan yöntemlerin hepsi dirsek seviyesinde bir kesi yapılmasından ibarettir. Bu yöntemlerden birinde kübital tünelin sadece çatı kısmı çıkartılır. Bu yöntem daha çok sıkışmanın hafif seyirde olduğu hastalarda işe yarar. Genellikle, sinir dirseğin arkasındaki kanaldan çıkarılarak dirseğin önünde bulunan yeni bir yere taşınır. Bu yönteme ulnar sinirin öne aktarımı adı verilir. Sinirin yeni yeri deri ve yağ dokusunun altında ama kasın üstünde, kasın içinde veya kasın altında olacak pozisyonda yerleştirilebilir. Ulnar sinir sıkışması tedavisi eğer sinir çok kötü şekilde sıkışmış ve kas kaybı mevcut ise normal haline dönemeyebilir ve bazı bulgular operasyon sonrasında bile devam edebilir. Sinirlerin iyileşme süreci çok yavaştır ve sinirin ameliyat sonrasında iyileşip iyileşmeyeceğini kesin olmamaktadır. Tedavi sonrasında 3-6 hafta kadar kalp hizasında tutulacaktır. Bu süre bitiminde güçlendirme, gerdirme ve eklem hareket açıklığını normale döndürmek için egzersiz sürecine başlanacaktır.
" } ] }