{ "title": "Yüzde Sinir Sıkışması", "image": "https://www.sikisma.gen.tr/images/yuzde-sinir-sikismasi.jpg", "date": "21.01.2024 16:04:54", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Yüzde Sinir Sıkışması, Sinirlerin çevresinde bulunan kemik, kıkırdak, kas ve tendon gibi dokuların sinirlere aşırı baskı yapması sonucunda oluşan bir sinir hastalığıdır. Bu baskıdan dolayı dokularda ağrı, uyuşma ve karıncalanma gibi etkiler yaratmaktadır. İnsan vücuduna bağlı olan tüm hareketleri sinirler ve kaslar sayesinde gerçekleşir. Bu sebeple beyin tarafından gerçekleşen iletiler, sinirler sayesinde ilgili organa iletir. Bu gelen iletiye göre kaslar çalışır ve hareketler oluşur. Yüz sinirleri, kaslara göre daha hassas bir yapıya sahiptir. Bu yüzden ezilme, yırtılma ve kopma durumunda uyuşukluktan felce kadar bu rahatsızlıklar görülebilir. Çünkü sinirler, beyin ve omurilik denilen kavramlar tek bir yapıdan oluşurlar. Dolayısıyla sinirler ezilir ise o noktadan itibaren beynin gönderdiği iletiler geçemez. Çünkü his alınan son noktasıdır. Aynı zamanda sinir üzerindeki baskı ortadan kalktığı zaman sıkışan bölgede his oluşmaya başlar ve hasta eski durumuna kavuşur. Bu olaya yüzde sinir sıkışması denir. Başlangıç döneminde ilk bulgular dahilinde çabuk yorulma, elde güçsüzlük ve karıncalanma hissidir. Ayrıca sinirler beyinden aldıkları emirleri kollara, bacaklara ve vücudun diğer kısımlarına taşırlar. Genel anlamda sinirler deriden aldıkları duyuları üst merkezlere taşırlar. Bu bağlamda her bir sinirin içerisinde beyindeki emirleri organlara taşıyan milyonlarca sinir lifi vardır. Şayet geriye dönüşüm olmaz ise sinir lifleri ölür. Çok sayıda sinir lifi kaybedilir ise kaslara yeteri kadar sinyal gitmez ve kas kasılmalarında sorunlar başlar. Bu sebeple kaslar yeterince kuvvet üretemez. Sonucunda sinirin beslenmesi engellenir, sinir hücreleri ve lifleri bir kısmını kaybeder. Özellikle deri duyusu üst kısımlara taşınamaz.

Yüzde Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?
Yüzde Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yüzde sinir sıkışması ilaç tedavisi ya da fizik tedavisi ile tamamen iyileşemez. Bu durumda yalnızca bölgede oluşan ödemin azaltılması ile sinirin daha fazla sıkışmaması sağlanabilir. Bu konuda kesin tedavi yöntemi ameliyattır. Cerrahi müdahale sırasında sinirin sıkıştığı bölge genişletilir ve hasta tekrar sağlığına kavuşur. Fakat ameliyattan sonra da kontrol edilmesi gerekmektedir. Sinir sıkışmaları uzun yıllar içerisinde kendini gösterebilir. Bu sebeple ameliyattan bir süre sonra düzenli olarak egzersiz yapılması gerekmektedir. Ayrıca bazı gerekli testler sonucunda sinir sıkışması olan hastalara ağrı, karıncalanma ve uyuşukluğu yaratan etkenler engellenir ve bant kullanılarak hasta dinlenmeye alınır. Tedavinin ilk aşaması dinlenmeyle gerçekleşir. Hasta dinlenme aşamasından sonra fizik tedavi uygulamasına yönlendirilir. Bu nedenle sinirler üzerindeki baskıyı hafifletmek amaçlı fizik tedavi sırasında bazı hareketlerin uygulanması gerekmektedir. Bu hareketler sinirlere yapılan baskıyı hafifleterek kasların esnemesini ve güçlenmesini sağlamaktadır.
" } ] }